Aquascaping

Aquascaping.

Aquascaping startede med ”Nature Aquarium”, en stil, der blev grundlagt for flere år siden af den japanske akvarium designer, fotograf og stifteren af ADA, Takashi Amano. 


Med sit firma Aqua Design Amano eller ADA har naturfotografen Amano ikke kun formået at etablere denne specielle kunstform over hele verden, men også at designe og udvikle passende produkter, der skiller sig ud med deres bemærkelsesværdige høje kvalitet og æstetik.


Med aquascaping fremstår dit akvariet som et unikt stykke natur og bringer dit akvarium til helt nye æstetiske niveauer i din stue.


I min butik tilbyder vi alle de produkter, du har brug for til at komme i gang med aquascaping, eller et smukt planteakvarie.

 

Vi er stolte forhandlere af produkter fra ADA,Twinstar, Oase samt Seachem og har nok Danmarks største udvalg af CO2 udstyr og hardscape materialer. Kom og prøv vores Scapers dojo, i den kan du lege med hardscape og prøve forskellige opsætninger til dit aquascape inden du køber det med hjem.
 

Takashi Amano

" To know Mother Nature, is to love her smallest creations "

- Takashi Amano

Sten til aquascaping

 

 

Hvad er Aquascaping?

I akvarium hobbyen er dette udtryk blevet et almindeligt ord meget senere end "Nature Aquarium" -konceptet, selvom begge er meget nært beslægtede. 


Aquascaping kan beskrives som en form for ”kunst art” eller måske "akvatisk landskabspleje", der kan være skabelsen af kulisser i et akvarium. 


Der er dog mere ved Aquascapning end den typiske stil skabt af Takashi Amano.
I løbet af årene er flere og flere mennesker begyndt at studere kunsten at Aquascape, og flere forskellige stilarter er udviklet, som alle er bundet sammen under begrebet Aquascaping. 

 

Mens Takashi Amanos typiske stil stadig efterlader et vist spillerum for beskueren til at finde deres egen fortolkning, har andre Aquascapere en i meget høj grad af realisme og overlader intet til fortolkning. 


Disse opførelser af naturlige landskaber der typisk kan være af bjerglandscaper eller skove, kaldes  Diorama-stil og imponerer tilskueren ikke kun med en meget realistisk skildring af naturen over vandet, men også med et utroligt antal detaljer og en ekstrem dybdesans.

 

En anden meget brug stil er Iwagumi, hvor det kort forklaret er sten der er i fokus som bærende element. Der bruges aldrig grene eller trærødder.  Der skal altid anvendes sten af forskellige størrelser, og man bruger ALTID et ulige antal. 

 

Konkurrencer indenfor Aquascaping

 

De dygtigste aquascapere deltager i konkurrencer, hvor IAPLC er den mest prestigefulde at vinde og deltage i (Min bedste placering var i 2021 nr 111.

 

Josh Sim og Takayuki Fukada ,som jeg har haft fornøjelsen af og tilbringe tid med og lære af, i både Kina og Japan  er dem der har vundet IAPLC flest gange og er nok de mest anerkendte Aquascaper i verden inden for de seneste par år.

 

I 2018 havde jeg den store ære og fornøjelse og blive personligt inviteret til og deltage som repræsentant for Danmark i en live Aquascaping konkurrence i Kina. 
Konkurrencen stod på i 4 timer og jeg deltog sammen med nogle af bedste Aquascapere fra hele verden, hvor jeg endte med en placering som nummer 21 ud af 24.  
 

 

 

  1. Mere om aquascaping

 

Aquascaping er forenklet sagt at dekorere et akvarie, inspireret ud fra reglerne, som der også bruges inden for billedkunst og fotografi. Det er en kunstform hvor man gør brug af det gyldne snit når man placerer sit valgte hardscape, der er altid bør være det bærende element i opsætningen.


Naturskønne landskaber oprettes under vand, det kan sagtens sammenlignes med at male et billede. En Aquascaper bruger naturlige materialer som akvarium planter, jord og dekorative genstande som ofte består hardscapet af træ og / eller sten.

Mange akvarister er helt sikkert bekendte med udtrykket "Nature Aquarium" og "Aqua scaping". 
Men hvad dækker de begreber?


Udtrykket Nature Aquarium eksisterede inden ordet Aquascaping blev opfundet, det blev gjort kendt og berømt i hele verden af Takashi Amano, der imponerede med akvarie opsætninger der ikke var set lignende i verden på daværende tidspunkt.


Begrebet Nature Aquarium beskriver designstilen oprettet af Takashi Amano såvel som hans generelle opfattelse af menneskets forhold med naturen. Udtrykket Nature Aquarium, må ikke forveksles med Biotop akvariet, hvor du prøver at opbygge et levested for fisk, med et udtryk, der er så naturligt som muligt. 


I et Nature Aquarium skabes en undervandsverden, hvor det æstetiske er i fokus.
Naturligvis ønsker vi, at beboerne i et Nature Aquarium også skal have det godt, men det underliggende princip er anderledes end det er i et biotopakvarium.


Nature Aquarium stilen er baseret på det smukke i naturen og adskiller sig også væsentlig fra den såkaldte hollandske stil.
Takashi Amano kaldte tidligere den Hollandske stil "blomsterbeds stil" - et udtryk, der antyder, at disse akvarier er meget designet til at imødekomme visse menneskelige forventninger og æstetiske begreber. De er normalt farverige og geometriske og ser ofte kunstige og opstillede ud.


Princippet, der ligger til grund for Nature Aquarium stilen (ofte også kaldet japansk stil), er afbildningen af naturlige undervands naturlandskaber.
Udover planter kan du bruge dekorative materialer fra naturen som sten og trærødder i større udstrækning end i andre akvariestilarter.


De således oprettede strukturer og linjer er meget forskellige fra dem i et hollandsk akvarium, og du skal g at du få efter at opnå en række naturlige zoner med lys og skygge.


I den stil, der er oprettet af Takashi Amano, er disse zoner typisk plantet med solelskende eller skyggeelskende planter. Bunddækkende planter og stængel planter bruges i åbne områder med meget lys, og i skygge bruges planter som mosser, bregner og andre epifytter, der slår rod på klipper eller bruges i områder med mindre lys. Den bevidste brug af kontrasten mellem lys og skygge svarer til den følelse af æstetik, der er så typisk for Østasien, hvilket afspejles i det japanske begreb "Wabi-Sabi", hvor skygger og lys spiller en meget vigtig rolle.

 

takashi amano