Alger i akvariet

Under løbende udarbejdelse :-)

Hvordan får du et akvarie uden alge problemer? 


Alger er til stede i alle akvarier, de er en helt naturlig del af det miljø, der eksisterer nede i dit akvarium.

Alle akvarister har oplevet algeproblemer i deres akvarium på et tidspunkt.

Se udvalget af Alge magneter og algeskrabere her.

Jeg løb selv ind i algeproblemer med mit IAPLC 2022 konkurrence akvarie, der eller havde kørt problemt frit. Kort fortalt blev det sommer, temperaturen steg fra 23 grader og over en kortere periode til 27 grader. Resultatet var begyndende algevækst af flere forskellige typer alger. Jeg opdagede det heldigvis i opstarten og nåede og rette op på situationen, inden der kom for store skader på akvarieplanterne.

Løsning i dette tilfælde var at øge mængden af gødning kraftigt, dette skyldes at alle processer i akvariet går langt stærkere ved højere temperaturer. 

I et velfungerende planteakvarie vil algerne aldrig ikke være noget stort problem, de vil heller ikke være synlige på sunde planter i god vækst, men de er altid en del af miljøet, i det lille lukkede system dit akvarie udgør, og selv små ændringer kan føre til alge vækst.

Der er helt grundlæggende 5 ting, du skal have styr på i dit akvarie for den optimale balance, for at opnå et akvarie hvor algerne ikke tager overhånd.

 1. CO2 
 2. Gødning
 3. Lys
 4. Cirkulation
 5. Temperatur

Det er typisk CO2 og næringsstoffer, der skal justeres på, samt for store mængder ammonium og kuhydrat, men også temperaturen kan have stor indvirkning, og grunden til at mange oplever problemer med alger, når varmen rammer landet om sommeren.

Jeg vil senere komme nærmere ind på hver enkel parameter og deres betydning.


Hvem har ikke haft alger i deres akvarium?


Der vil uundgåeligt komme et tidspunkt i enhver akvarist liv, hvor en eller anden akvarie alge form vil dukke op og blive synlig i dit akvarie. Mange akvarister har helt opgivet akvariehobbyen, forbi de ikke har kunne få kontrol over algerne og de ikke har forstået og evnet at få styr på de, biologiske processer der er i deres akvarie.
Hvis du læser med her, har du sikker allerede oplevet alge problemer i dit akvarie eller også har du dem med stor sandsynlighed nu.

Der vil altid være alger i dit akvarie, og det er vigtig at huske på, at det først er når man gør noget forkert at det udgør et problem.

Så det er jo bare og gøre det rigtig fra starten, hvordan kan du læse mere om senere.

Hvorfor er det vigtig viden om alger i akvariet?

Det er det fordi, du så allerede nu ved, at du bare skal forstå og ændre nogle ting, så du opnår balance i dit akvarie igen. Det vil jeg prøve at tydelig gøre og hjælpe med videre her på siden.


Alger i et akvarie.


Vi vil her gennemgå de mest almindelige alge typer og ikke mindst på hvordan du vinder kampen mod algerne, så du kan nyde et akvarie i balance. En kraftig alge opblomstring er et tydeligt bevis på, at der er en biologisk ubalance i dit akvarium. Årsagen til dette kan skyldes rigtig mange forskellige faktorer, men det viser dig tydeligt at du har lavet en fejl i enten opsætningen af dit akvarie, dit valg af udstyr, som lys, filter, CO2 eller måske er det varmen der skal justeres ved?
Endelig er dine vedligeholdelsesrutiner helt afgørende for din succes i at vinde krigen mod alger i akvariet. 


Du skal ikke bekæmpe alger i akvariet

Vi skal finde årsagen, og først når vi har forstået denne, kan vi justere ind og genoprette den biologiske balance i akvariet.

Alger vil altid tabe kampen om pladsen i akvariet, hvis akvarieplanternes trives. Algerne i akvariet får ikke en chance, hvis du fokusere på at give dine akvarieplanter de bedste betingelser, så forsvinder algerne helt af sig selv. Så simpelt er det faktisk!

Gode akvarie råd i facebook grupper!

Jeg ser tit ”kloge” råd fra akvarister der med sikkert de bedste intentioner råder folk, med alge problemer i diverse forums på Facebook og lign. Råd der desværre mange gange er helt forkerte ud fra de behov og udstyr folk har til rådighed, og rigtig mange gange har den helt modsatte effekt. Dette er en af grundene, for min motivation, til at skrive denne artikel, for at udrydde mange af de påstande der lever i bedste velgående på nettet. Påstande der ikke bliver mere rigtige af, at blive gentaget gang på gang. Jeg har selv helt droppet og deltage i diskutioner med bedre vidende Facebook krigere, da meget misinformation, og gamle myter har sat sig grundigt fast.

Jeg vil her prøve komme med et par af de mest almindelige og sejlivede påstande, omhandlende alger i akvariet.


Brug altid algedræber i akvariet!


NEJ! NEJ! NEJ!
Dette kan ikke anbefales. Kemi til alge bekæmpelse i akvariet er kun en meget kortsigtet løsning og algerne vil med stor sandsynlighed komme hurtig tilbage, efter ganske kort tid.

Det er aldrig en god ide kun og behandle symptomerne, og det er sjældent nok at fjerne algerne manuelt, hvis dette ellers kan lade sig gøre.

Flydende CO2 på flaske.

Flydende CO2 findes kun under tryk, og de produkter der bliver solgt som værende flydende CO2 er et gift stof. Dette giftstof kan rigtig nok have en indvirkning på algerne, men det skader også mange akvarieplanter og helt sikkert også dine gavnlige bakterier i filter og bundlag. Det er derfor med til og bibeholde en ubalance i akvariet. Resultatet vil være yderligere algeproblemer, der vil opstå på længere sigt. Det  udskiller en smule Carbo men ikke i nærheden af de mængder som akvarieplanterne, har brug for at optage, hvis der bare er en smule lys til rådighed.

Vil du tilsætte CO2 skal du derfor kigge efter et CO2 anlæg HER.

Brug af Easy carbo, Seachem flourish Excel eller anden giftstof kan kun i sjælne tilfælde anbefales, og bør under alle omstændigheder, kun bruges i kombination med andre ændringer i akvariet og under kyndig vejledning.

 

 Alger kommer af for meget lys?

Hører du dette fra en "facebook ekspert", skal du skynde dig videre... 

Hvis akvarieplanterne har de rigtige forhold, kan du sætte akvariet under de kraftigste led akvarielamper, der er tændt 24 timer i døgnet uden den mindste alge opblomstring. 

Dette er ikke til diskution

Se dette akvarie.  jeg testede faktisk med 24 timers kraftig belysning over en længere periode. Akvarieplanterne stor trivedes, men ingen synlige alger.

Vis mig dit akvarie! 


Jeg forstår godt at man bliver forvirret når man søger information om løsninger på alge problemer i akvariet, i akvarieforummer, og på internettet for hvem skal man dog stole på, når det handler om hjælp til alge problemer i akvariet? 


Svarene på dine alge problemer i dit akvarie kommer her.


Du skal først kigge på hvilke akvarie opsætning du har hjemme i stuen. Det er her den største og mest udbredte misforståelse opstår, når det kommer til råd om alger i et akvarium.


Du skal være opmærksom på at der er stor forskel på hvilke akvarie type og opsætning du har.


Mange laver den kæmpe fejl, ikke at tage højde for, hvilke akvarier de har hjemme i stuen, når de søger råd om alge problemer i akvarier.
Kig derfor på dit akvarie og tag stilling til, om dette er et akvarie som der kan betegnes som disse.


1.    Low tech akvarie.

2.    High tech akvarie.


Følgende er beskivelser på yder punkterne og din type akvarium, vil måske skulle findes et sted midt imellem.


Hvad er et Low tech akvarie?


Et low tec akvarie kan være et akvarie med svag til ringe belysning, og uden tilsætning af CO2, akvariefilteret er typisk ikke særlig kraftig, indvendigt monteret, med lille filter volume og med en svamp som filter matriale, der er brugt akvarie grus som bundlag, og der gødes ikke, eller meget begrænset.


Akvarieplanter til denne type akvarie, skal vælges ud fra, at de kan overleve under disse for akvarieplanter, udfordrende forhold.
•    Anubias arter
•    Cryptocoryner
•    Javabregner - microsorum
•    akvarie mosser
•    Bucephalandra arter


Er alle akvarieplanter du skal overveje under disse forhold.
CO2 tilsætning er ikke påkrævet, MEN det vil helt sikkert , give dine akvarieplanter en langt bedre trivsel, hvis du tilfører CO2 i dit akvarie.


Hvad er et High tech akvarie?


Det er typisk et mere moderne akvarie med belysning af høj intensitet og høj lysstyrke, hvor der er CO2 tilsætning, akvarie filteret udvendigt monteret og er med kraftig cirkulation og med et stor filter volume, fyld med det rigtige filter matriale med stor overflade.
CO2 og akvarie gødning styres måske automatisk via computer.
Bundlaget er soil eller andet bundlag fyldt med næring. 
Der tilføres daglig gødning med fosfat og nitrat.


Akvarieplanter til dette setup kan være alle typer, selv de mest vanskelige, eneste du bør være opmærksom på er at nogle typer, ikke trives under meget krafigt belysning, og derfor skal placeres i skyggen af andre akvarieplanter eller i skyggen af eksempelvis trærødder.
Disse akvarie planter er måske ikke overraskende mange af de samme arter som ville kunne vokse i et Low tech akvarie.

•    Anubias
•    Bucephalandra
•    Microsorum arter
•    mosser
•    Nogle cryptocoryne arter.

 

Hvilke alger har du i dit akvarium?

Med stor sandsynlighed rigtig mange typer, men det er først når de for optimale vilkår, ( dårlige akvarie forhold ) de vil trives og prøve og overtage dit akvarie.

De mest almindelige forekommende alge typer i et akvarie er.

 • Diatom alger 
 • Trådalger
 • Penselalger BBA "black brush alge"
 • Grøn alger
 • Blågrøn alge / Cyano bakterie / BGA
 • Staghorn alge.

 

Jeg vil her gennemgå hver enkelt type alge, hvorfor de opstår i akvariet og ikke mindst hvordan du slipper af med dem, hvis de er blevet et problem i dit akvarie.

 

Diatom alge / brun alge / kiselalge

Kært barn har mange navne, men jeg vil her kalde dem for kiselalger.

Hvorfor kommer der kisel alger i ny startede akvarier?

I planteakvarier er de især almindelige i opstarten og i de første par uger. Heldigvis har disse kiselalger en tendens til at forsvinde af sig selv igen, når akvarieplanterne kommer igang med væksten og akvariet filteret er biologisk modnet i løbet af 3 til 4 uger. De kan også fremkomme hvis du, laver en rigtig grundig rengøring af akvariefilter og akvarie bundlaget på samme tid. Ses også tit ved et udbrud af Cyano bakterier.

Tilsæt bakterierne i dit akvarie filter ved opstart og giv akvarieplanternes de bedste muligheder for en hurtige vækst. Dette er stærkt medvirkende faktorer til, at et akvariet bliver fri for synlige brun alger. 

Alge spisende snegle og maller.

Gode kiselalge ædere til plante akvarier er.

 • Snegle fra familien Neritina
 • Otocinclus malle

Almindelig årsag til kiselalger i akvariet

 • Ny startet akvarie, hvor filteret ikke er modnet.
 • Forhøjet ammoniak og fosfat nivau i ny opstartet akvarie
 • "Gør det selv" bundlag, men forkert sammen sætning.
 • Akvariet filteret er blevet renset for grundigt.
 • For store og krafige vandskift med grundig oprensning af bundlag.

Løsning til kiselalge problemer i akvariet.

 • Tilsæt levende filter bakterier som f.eks filterstart.
 • Tilfør egnede alge ædere i dit akvarie som Otocinclus spp. malle og akvariesnegle som Neritina spp.
 • Tålmodighed, akvariet og akvariefilter skal modnes.
 • Hæv temperatur til minimum 25 grader ( temperatur under 24 grader, er den mest oversete grund, til et længere varende problem med Diatom  alger )

 

Trådalger i akvariet

Hvorfor opstår der trådalger i akvariet og hvordan kommer du af med dem?

Hvis du har trådalger i dit akvarium, skyldes det en ubalance, der typisk skyldes at der er en ophobning af organisk affald og eller ammonium samt kulhydrat.

Det kan skyldes et akvarie filter, der ikke har en stor nok filter overflade, så den biologiske filtrering ikke fungerer korrekt.

Det kan også typisk ledes tilbage til ny plantede akvarieplanter, der er ved, at omstille sig til et liv undervand. De fleste akvarieplanter bliver fremdrevet på sump, de bør derfor klippes kraftig tilbage inden tilplantning i akvariet. På den måde vil akvarie planten hurtigere kunne sætte nye skud der er tilpasset et liv under vand.

Almindelige årsager til trådalger i akvariet.

 • Dårlige akvarie hygiejne
 • Akvarieplanter der ikke trives, og ikke bliver fjernet/klippet
 • Mangelfuld cirkulation
 • For meget foder
 • For stor fiske bestand

Alge spisere der spiser trådalger

 • Amano rejer ( Caridina multidentata )
 • Crossohelius reticulatus

 

Klip dine akvarieplanter kraftigt tilbage!

Akvarie planter der ikke klippes tilbage, vil bruge en masse energi på at omstille sig, de blade du ikke nænnede og klippe af i første omgang, vil ikke kunne trives undervand. De udskiller nu kulhydrat og ammonium, stoffer som er den mest udbredte årsag til alge vækst i akvarier.

Gamle blade der er beskadiget eller ved og gå ud,bør fjernes med det samme, da de altid giver en stor belastning af akvarie miljøet. Akvarieplanter der ikke trives kan udskille så store mængder kulhydrat til vandet,at hele dit akvarium kan blive dækket af alger inden for kort tid.

Du kan med stor fordel, gennemgå dit akvarie flere gange om ugen og fjerne alle blade der har det mindste tegn på ikke og trives. Dine akvarieplanter vil hurtig komme med nye skud, hvis du ellers har styr på de 5 grundlæggende parameter i dit akvarium.

De 5 grundlæggende parametre vil jeg uddybe senere, her på siden.

 

Sort pensel alge - BBA - "Black brush alge"

En af de mest hårdføre alger du kan opleve i dit akvarie. Den ses ofte i akvarier hvor der er mange akvarieplanter der ikke er blevet tilbudt de rigtige vilkår. 

Så for at komme af med denne alge, skal du derfor se på dit akvarie som helhed. 

 • For dine akvarie planter nok lys?
 • Er der tilført tilstrækkeligt CO2?
 • Gøder du dine akvarieplanter nok? ( typisk Nitrat mangel)
 • Har du forstyrret / ødelagt den biologiske balance i akvariet?

For Sort pensel alge kan eksistere kræver det øgede mængder af kulhydrat/kulstof, samt ammonium/ammoniak.

Kilden til kulhydrat stammer ,typisk som tidligere beskrevet fra, fra akvarie planter der mistrives og derved lækker store mængder kulhydrat ud i akvariet. Derfor er syge planter den helt klart mest nærliggende årsag til pensel alger i akvariet. 

Pensel alger ses typisk voksende på bladkanten af akvarie planter, der mangler næring. Planten suger næring fra sig selv for at overleve, og der lækkes derfor kulhydrat, typisk fra blad kanterne.  Mange syge planter vil udlede rigtig meget kulhydrat og der ved resulterer i pensel alger over hele akvariet.

Der kan også lækkes kulhydrat fra bla.

 • Beskidt bundlag med organisk affald.
 • Trærødder
 • Silicone fuger
 • Kunstoffer
Det er  rigtig vigtigt at forstå, hvad der skal til for at undgå penselalger.

 

 1. Der vokser ikke alger på akvarie planter i god vækst, der for alle behov opfyldt. ( de 5 parametre )
 2. Den almindeligste årsag til pensel alger kan altså tillægges  en manglende viden om akvarie planter og deres leve vilkår....

 

Med den viden skal du nu sørge for gode forhold til dine akvarie planter.

Vær igen meget opmærksom på hvilke type akvarie du har stående.

Low-tec / High-tec akvarie ?

 

Husk at for lidt lys i et High-tec akvarie med krævende akvarie planter - er lige så forkert som for kraftigt lys i et Low-tec akvarie med Anubias og lignende akvarie planter der ikke trives under for høj belysning.

Hvordan fjerner jeg pensel alger i akvariet?

Start med at klippe alle akvarie planter der har tegn på pensel alger eller, bare ikke ser ud til at trives HELT væk.

Hvis der er mange pensel alger på trærødder eller andet dekoration i akvariet, tages disse op.

Det er muligt under særlige omstændigheder at bruge et middel som Seachem excel direkte på dekorationenerne hvor på der sidder pensel alger.

Dette gøres nemmest ved at hælde midlet i en forstøver flaske.

VIGTIGT: Seachen Excel er meget giftigt i koncentreret form og hvis du vælger flg løsning gøres det bedst ude i fri luft og er absolut på dit eget ansvar. Læs og følg altid brugsanvisning på produktet og brug altid egnede værnemidler.

Seschem excel

Lad virke i 30 minutter og skyld grundigt inden du kommer dekorationen tilbage i akvariet.

Hurtig voksende planter vil under de rigtige forhold med CO2 - lys - temperatur - næring - cirkulation minimere risikoen for ammonium i akvariet.

Derfor kan det ikke siges tydeligere at en god plantevækst er løsningen på penselalger og de alle de andre alger der giver problemer i i akvariet.

 

 

Grøn støv alge i akvariet.

 

Grøn plet alger - GSA (Choleochaete)
Små, runde pletter på hårde overflader - mest synlige på akvarieruden, hvor den fjernes nemt med en algeskraber som denne her fra Oase.
alge skraber til akvarie ruder fra Oase
Den ses også tit på langsomt voksende planter som Anubias og Bucephalandra. Der vil løsningen ofte være at flytte planten til et mere skygge fuldt sted.
Den ses under kraftig lysning og trives bedst når fosfat- og/eller CO2-niveauet er lavt.
Den sidder fast på forskellige overflader, og de fleste algeædere kan ikke fjerne den.
Snegle i Nerite familien som Feks Zebra sneglen ,er de bedste algespisere til denne alge.
 
 
Men de er ikke altid helt effektivte.
Brug en algeskraber til at fjerne den fra glasset og genplant de langsomt voksende planter, der tåler lav belysning i skyggefulde områder.
 

Sådan slipper du af med Grøn støv alge i akvariet!

 • I low tech akvarier bør du være opmærksom på regelmæssige vandskift og effektiv filtrering og god cirkulation.
 • I high tech akvarier med stærk belysning, bør du kigge på om din CO2 tilførelse er tilstrækkelig og om dit gødningstilførelse er tilstrækkelig - vær især opmærksom på Fosfat PH4, da mangel på dette skulle være hoved årsagen.
 • Brug alge skraber til ruderne - køb en god håndfuld Nerite snegle.  jeg anbefaler 1 stk pr 25 liter som minimum.
 • Flyt planter til bedre placering i akvariet.

 

DENNE ARTIKEL OMKRING ALGER I AKVARIET, ER UNDER LØBENDE UDARBEJDELSE !